Hydrotherapie is fysiotherapie voor mensen welke moeite hebben met het uitvoeren van oefeningen op het droge. Dit kan bijvoorbeeld komen door klachten van de spieren/gewrichten, een spierziekte, chronische pijn of na een operatie aan een van de grote gewrichten.

Hydrotherapie is een vorm van fysiotherapie waarbij oefeningen uitgevoerd worden in verwarmd water. Uw lichaam voelt licht aan en er is aanzienlijk minder belasting op de gewrichten. Hierdoor worden oefeningen vaak gemakkelijker en prettiger ervaren.

Hydrotherapie is gericht op het verminderen van pijn en stijfheid. En het vergroten/verbeteren van de spierkracht, de mobiliteit in gewrichten, het uithoudingsvermogen en welzijn.

Stefan Hendriks (algemene hydrotherapie) en Kelly Mansvelders (hydrotherapie bij oncologie) zijn de hydrotherapeuten van Fysiotherapie de Meierij. Wilt u weten of deze vorm van therapie iets voor u zou kunnen betekenen of wilt u direct een afspraak met Stefan of Kelly maken, neem dan contact op met Fysiotherapie de Meierij of lees verder over aanvullende informatie omtrent Hydrotherapie.

Hydrotherapie wordt gegeven in zwembad de Neul, Dommelstraat 20 in Sint-Oedenrode.
Er is voldoende parkeergelegenheid en het zwembad heeft de juiste faciliteiten voor minder valide mensen zoals een tillift waar mensen die rolstoelafhankelijk zijn toch het water in kunnen. Het water wordt verwarmd tot 31.5 graden. Hydrotherapie word individueel of in groepjes (max. 4 mensen) aangeboden op maandag vanaf 9.30-14.00 uur in zwembad De Neul in Sint Oedenrode.

Aanmelden

Het is mogelijk om zonder verwijzing een afspraak te maken bij de gespecialiseerde fysiotherapeut. (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie, DTF). Aanmelden kan daarnaast ook met verwijzing van de huisarts.

Tijdens de eerste behandeling zal een gesprek plaatsvinden, waar de klachten, medische voorgeschiedenis en de behandeldoelen individueel besproken worden. Vervolgens wordt er waar nodig een lichamelijk onderzoek verricht en een behandelplan opgesteld. Tijdens de eerste behandeling hydrotherapie is er 1 op 1 begeleiding in het zwembad. Na het eerste consult zal worden bepaald of er individueel of in een groep behandeld gaat worden.

Hydrotherapie is geschikt voor:

 • Mensen met een reumatische aandoening
 • Oncologie; tijdens en na periode van kanker
 • Fybromyalgie
 • Mensen met hartklachten
 • COPD-patiënten
 • Mensen met een spierziekte
 • Rugklachten
 • Artrose
 • Whiplashklachten
 • Balansproblemen
 • Overgewicht
 • Orthopedische operaties (bijv. nieuwe knie/ heup).

Hydrotherapie zorgt voor verbeteringen van de kracht, de coördinatie, balans, uithoudingsvermogen en een verbeterd looppatroon. Oefentherapie in het water zorgt ook voor de verhoging van de perifere weerstand(externe druk van het water) en voor een betere bloedcirculatie en luchtcirculatie in de longen (met name geschikt voor COPD -en hartpatiënten).

De vergoeding voor hydrotherapie is afhankelijk van uw persoonlijke zorgverzekering. Voor deze vergoeding verwijzen we u naar de polisvoorwaarden van uw verzekering. Indien er geen vergoeding vanuit uw zorgverzekering mogelijk is zal voor het consult hetzelfde bedrag in rekening gebracht worden als voor een reguliere behandeling.