Artrose is een ziekte van de gewrichten, vaak van de heup en de knie. Bijna een miljoen mensen in Nederland hebben artrose in deze gewrichten. Niet iedereen krijgt artrose: het hoort dus niet standaard bij het ouder worden. Artrose kan ook voorkomen op jongere leeftijd, bijvoorbeeld na een knieblessure of operatie aan het gewricht. De ziekte is chronisch en langzaam progressief. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. Langzaam progressief betekent dat het langzaam erger wordt. Artrose tast verschillende delen in en rondom het gewricht aan.

Knie artrose

Heupartrose

Hand artrose

Fysiotherapie bij Artrose

U komt bij de fysiotherapeut wanneer u veel last van de artrose heeft of als u hiervoor geopereerd wordt of bent.

Eerst bespreekt u met een therapeut wat uw klachten zijn en welke hulp u nodig hebt. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek en zet de fysiotherapeut eventueel meetinstrumenten in. De fysiotherapeut neemt de tijd voor deze drie onderdelen, zodat hij goed weet wat uw klachten zijn en wat uw graag wilt bereiken. Daarna beslist de fysiotherapeut samen met u, welke behandeling het beste is.

Er zijn verschillende soorten behandelingen. De therapeut kiest samen met u voor een behandeling of voor een combinatie van de verschillende behandelingen. Denk daarbij aan oefentherapie (spierversterkende oefeningen, conditie-oefeningen, balansoefeningen) of mobiliserende therapie.

Wat kunt u zelf doen?

Artrose wordt vaak ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Dit is een verkeerde naam. Het lijkt alsof de klachten worden veroorzaakt doordat het gewricht te oud is, en alsof er niets meer aan te doen is. Maar aan artrose is zeker iets te doen!

Bijvoorbeeld:

  • Meer bewegen
  • Meer spierkracht ontwikkelen in de benen
  • Zorgen dat u niet te zwaar bent of wordt

Als u goed met uw klachten omgaat, kunt u voorkomen dat artrose erger wordt. Soms verminderen de klachten zelfs. Maar hoe doet u dat? Bij artrose is het extra belangrijk dat u voldoende beweegt, ook als dit niet makkelijk gaat. We raden u aan om tenminste vijf dagen per week een half uur te bewegen, zoals wandelen of fietsen.

Waarom bewegen zo belangrijk is

  • Bewegen maakt de spieren, pezen en banden rondom uw gewrichten sterker.
  • Mensen met artrose hebben minder gewrichtsvloeistof. Dit veroorzaakt (start)stijfheid. Als u beweegt, komt er extra vloeistof vrij. U kunt uw gewrichten weer wat soepeler bewegen.
  • Van bewegen wordt u vrolijker. Uw  hersenen krijgen meer zuurstof. Hierdoor kunt u helderder en gemakkelijker denken.

Bewegen is goed, maar houd wel in de gaten dat u uzelf niet overbelast. Heeft u extra pijn of last van een zwelling? Dan kan dit betekenen dat uw gewricht overbelast is (geweest).

Hoe u overbelasting voorkomt.

  • Neem bij beweging tussendoor af en toe een pauze
  • Verander geregeld van houding
  • Breng variatie aan in uw bewegingen om zo uw gewricht te ontlasten;
  • Gebruik hulpmiddelen (bijvoorbeeld een wandelstok).
  • Zorg dat u niet te zwaar bent. Minder lichaamsgewicht geeft minder druk op het gewricht.

Heup-artrose & knie-artrose: GLA:D programma

Ontdek het GLA:D-programma bij Fysiotherapie de Meierij!

Heeft u last van heup- of knieartrose? Wilt u uw pijn verminderen, uw mobiliteit verbeteren en uw algehele kwaliteit van leven vergroten? Dan kan het GLA:D-programma hieraan bijdragen. Het GLA:D-programma is een wetenschappelijk onderbouwd en effectief behandelprogramma dat speciaal is ontworpen voor mensen met heup- en knieartrose. Bij Fysiotherapie de Meierij zijn we trots om dit programma aan te bieden en patiënten te begeleiden naar een betere gezondheid en welzijn.

Wat maakt het GLA:D-programma zo bijzonder? Allereerst is het gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten voor de behandeling van artrose. Het programma omvat educatie, oefentherapie en zelfmanagementstrategieën, die er samen voor kunnen zorgen dat uw symptomen verminderen en uw functioneren verbetert.

Tijdens de twee educatieve bijeenkomsten van het programma leert u meer over artrose, de impact ervan op uw gewrichten en de verschillende behandelopties. U krijgt inzicht in hoe u zelf de regie kunt nemen over uw gezondheid en welzijn. Daarnaast ontvangt u individuele oefenschema’s die specifiek zijn afgestemd op uw behoeften en mogelijkheden. Deze oefeningen zijn gericht op het versterken van uw spieren, het verbeteren van uw stabiliteit en het vergroten van uw mobiliteit.

Onze ervaren fysiotherapeuten begeleiden u gedurende het hele programma en staan klaar om uw vragen te beantwoorden, u te motiveren en u te ondersteunen op uw weg naar herstel. We geloven sterk in een persoonlijke benadering en zullen samen met u werken aan het behalen van uw specifieke doelen.

Het GLA:D-programma is geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus die last hebben van heup- of knieartrose. Of u nu net de diagnose heeft gekregen of al langer met de aandoening leeft, het programma kan u helpen uw klachten te verminderen en uw kwaliteit van leven te verbeteren. Het enige wat u nodig heeft is een verwijzing van uw huisarts!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vandaag nog contact op met ons om een afspraak te maken voor het GLA:D-programma. Onze deskundige fysiotherapeuten staan voor u klaar om u te begeleiden op uw reis naar een betere gezondheid en welzijn.

Wellicht ook interessant voor u: Knieklachten / Nieuwe heup of knie operatie / DCD / Hydrotherapie