Ik heb pijn aan mijn enkel

Er bestaan veel verschillende enkelklachten. De meest voorkomende klachten komen voort uit een instabiel enkelgewricht. Het enkelgewricht is een ingewikkeld scharnier en verbind de voet, scheenbeen en kuitbeen met elkaar. De rond omliggende pezen en banden houden het gewricht op zijn plek en zorgt voor beweeglijkheid en stabiliteit.

Een verstuiking en verzwikking worden vaak verward. Men spreekt van een verstuiking als de banden zijn ingescheurd. Door beschadiging van de buitenste enkelband is lopen hierdoor een aantal dagen pijnlijk en moeilijk. Bij een verzwikking is er sprake van een verdraaiing van de enkel, vaak door een misstap. Hierdoor verrekken de enkelbanden en het gewrichtskapsel. De enkel wordt dik, gezwollen, rood en / of blauw en lopen wordt door instabiliteit en pijn moeilijk. Door de enkel herhaaldelijk te verzwikken heeft u kans op beschadiging van het kraakbeen met slijtage als gevolg. De enkel kan dan langdurig stijf en pijnlijk worden.

Echografie

Door het maken van een echo van de enkel kan in kaart gebracht worden of er sprake is van letsel. Op deze manier kan direct de juiste behandeling ingezet worden.

Behandeling

Een verstuiking geneest meestal vanzelf met rust. Het aanbrengen van medical taping kan de pijn verlichten en het herstelproces versnellen.

Bij een verstuiking is de behandeling veelal gericht op het stabiliseren van het gewricht. De fysiotherapeut geeft u specifieke oefeningen om de pezen en spieren rondom het gewricht sterker te maken zodat de instabiliteit en klachten afnemen.

Wellicht ook interessant voor u: Enkel en voetklachten / Knieklachten / Revalidatie