Wanneer u in aanmerking komt voor een nieuwe heup of nieuwe knie, wordt u geconfronteerd met een heleboel vragen. Hieronder vindt u informatie over een dergelijke operatie, de revalidatie, handige tips en wat wij als fysiotherapeut hierin voor u kunnen betekenen. Daarnaast kunt u kosteloos krukken lenen wanneer u kiest om bij Fysiotherapie de Meierij te revalideren.

In samenwerking met regionale ziekenhuizen hebben wij afspraken gemaakt omtrent de revalidatie na een gewrichtsvervangende operatie. Onze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij het Netwerk Nieuwe Heup/Knie, waardoor ze op de hoogte zijn van de nieuwste operatietechnieken en kunnen overleggen met orthopeden en specialisten.

Bij Fysiotherapie de Meierij zijn Kevin van Hintum en Rein van Zutven gespecialiseerd in de revalidatie na een nieuwe heup of knie operatie. Wilt u direct een afspraak met Rein of Jasper maken, neem dan contact op met Fysiotherapie de Meierij of lees verder over aanvullende informatie omtrent een nieuwe heup en/of nieuwe knie.

Jaarlijks worden ongeveer 45.000 Nederlanders geholpen aan een nieuwe heup of een nieuwe knie. In de meeste gevallen wordt er voor een dergelijke operatie gekozen vanwege slijtage van het kraakbeen (arthrose). Slijtage is onderdeel van het normale verouderingsproces en komt bij iedereen voor. De orthopeed zal in overleg met de patiënt beslissen of een gewrichtsvervangende operatie nodig is. In veel gevallen is dit wanneer de patiënt veel pijnklachten ervaart en wordt beperkt in het dagelijkse functioneren.

Een nieuwe knie of nieuwe heup is een veel voorkomende operatie en wordt in vrijwel elk ziekenhuis uitgevoerd. Bij deze operaties wordt het gewrichtsoppervlak van het ‘’versleten’’ gewricht vervangen door een prothese. Deze prothese is gemaakt van een soort licht metaal en exact gemaakt en afgesteld op de afmetingen van de patiënt. Bij een nieuwe heup wordt in de meeste gevallen de heupkop en heupkom vervangen door een prothese. Bij een nieuwe knie is dit het gewrichtsoppervlak van het bovenbeen en onderbeen, in sommige gevallen ook een gedeelte van de knieschijf.

Fysiotherapie kan veel voor u betekenen voor en na de operatie. Het is van belang dat u goed wordt voorgelicht en weet wat de operatie gaat inhouden. Een gewrichtsvervangende operatie wordt vaak onderschat! Wij bieden u een intakegesprek aan waarin meer informatie wordt verstrekt, daarnaast leert u vooraf al met krukken lopen zodat u dit na de operatie sneller onder de knie heeft. Het trainen van spierkracht voor de operatie, kan een positief effect hebben op de revalidatie na de operatie. De noodzaak hiervan kan worden besproken tijdens het intakegesprek.

Over het algemeen blijft u na de operatie 2 tot 4 dagen in het ziekenhuis, afhankelijk van de pijn, wondgenezing en beweeglijkheid van de knie of heup. Na de operatie mag het gewricht direct belast worden. U wordt hiermee geholpen door de fysiotherapeut in het ziekenhuis en krijgt al de nodige oefeningen. Bij ontslag komen wij zo spoedig mogelijk bij u aan huis. Hier wordt er gelet op het gebruik van krukken, (trap)lopen en de functionele aspecten zoals persoonlijke verzorging. Daarnaast ontvangt u adviezen en oefeningen op maat voor een goede start van het herstelproces. In de eerste twee weken komen wij aan huis, daarna wordt er in overleg besloten of therapie in de praktijk mogelijk is. Mocht het wenselijk zijn dat wij vaker bij u aan huis komen kan dat natuurlijk ook.

In de praktijk zijn er meer mogelijkheden en is er apparatuur om de oefentherapie verder uit te breiden. We schenken veel aandacht aan de mobiliteit, kracht en stabiliteit, zodat de belastbaarheid van het gewricht wordt geoptimaliseerd. We begeleiden u gedurende het gehele revalidatietraject tot een volledig herstel. U bent uitbehandeld wanneer u geen beperkingen meer ervaart in het dagelijks functioneren en de behandeldoelen zijn bereikt.

  • Is uw slaapkamer op de eerste etage? Zorg dat er een bed beneden staat. Zo kunt u op ieder tijdstip van de dag een rustmoment pakken. Daarnaast is het gemakkelijk om oefeningen op bed uit te voeren.
  • Zorg dat uw twee elleboogkrukken heeft voor de operatie. Deze kunt u gratis lenen bij ons en krijgt u bij het intake gesprek.
  • Een hometrainer thuis wordt ten zeerste aangeraden. Dagelijks gebruik van de home-trainer zorgt voor een verbetering van de beweeglijkheid en smering van het gewricht.
  • Een grijper kan gemakkelijk zijn in de eerste weken na de operatie. Hurken of iets oprapen van de grond gaat moeizaam, een grijper kan u daar goed bij helpen!

Na de operatie voor een nieuwe knie of een nieuwe heup heeft u recht op een jaar lang fysiotherapie. Hiervan worden de eerste 20 behandelingen vanuit uw aanvullende verzekering betaald. Mocht u geen aanvullende verzekering hebben, zult u deze behandelingen zelf moeten betalen. Heeft u bijvoorbeeld 9 behandelingen in uw aanvullende verzekering, dan moet u er nog 11 zelf betalen. Vanaf de 21e behandeling worden de behandelingen vergoedt vanuit de basisverzekering. Zorg dat u goed op de hoogte bent van uw verzekering voor de operatie, zodat u later niet voor onverhoopte verrassingen komt te staan.

Voor aanvullende informatie of wanneer u vragen heeft kunt u altijd bellen met 0413-471227 of contact opnemen.