Patiënt aan het woord; Chantal van Nistelrooij

Binnen Fysiotherapie de Meierij in Sint-Oedenrode werken patiënten en gespecialiseerde oncologiefysiotherapeuten dagelijks samen om de gevolgen van (borst)kanker op het gebied van de mentale en fysieke gezondheid zo goed mogelijk aan te pakken. Echter, bij veel mensen is nog weinig bekend over wat de gespecialiseerde fysiotherapeuten van Fysiotherapie de Meierij voor een oncologiepatiënt kunnen betekenen. Met oktober (en november) als actiemaand(en) voor oncologie een mooie gelegenheid om Chantal van Nistelrooij in de rubriek ‘Patiënt aan het woord’ haar verhaal te laten vertellen.

In oktober 2018 ontdekt Chantal een knobbeltje in haar borst. Al snel hoort ze dat het een kwaadaardige tumor is en in november wordt ze geopereerd. Er volgt een serie van bestralingen en chemotherapie. Van de specialisten in het ziekenhuis krijgt Chantal vóór de start van de bestralingen het advies om contact op te nemen met een gespecialiseerd oncologie fysiotherapeut.

In december heeft er een intake plaatsgevonden bij fysiotherapie de Meierij. Chantal geeft aan het eerste contact als erg prettig te hebben ervaren. ‘Er was goede en heldere uitleg over onder andere het belang van bewegen om de conditie op te bouwen en spiermassa te behouden, behandelingen bij oedeem, behandelingen aan littekens en uitleg over de vergoedingen van de behandelingen’. Chantal; ‘Door het prettige contact vanaf het begin heb ik het gevoel dat ik mijn vragen kan stellen en altijd mijn verhaal kwijt kan’.

Na de begintesten, waarbij een inventarisatie van haar kracht, conditie, fysieke en mentale gezondheid gemaakt is, was een van Chantal’s doelen het behouden van haar conditie tijdens en na de behandelingen. Haar motivatie in combinatie met de (groeps-)therapie in de oefenzaal onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut heeft ervoor gezorgd dat tijdens het volgende testmoment bleek dat Chantal haar doelen behaalde.

Als gevolg van de ziekenhuisbehandelingen ontwikkelde Chantal oedeem (ophoping van vocht in een lichaamsregio). De oncologiefysiotherapeuten van Fysiotherapie de Meierij hebben daarnaast ook de specialisatie tot oedeemtherapeut afgerond waardoor Chantal voor het ontstane oedeem binnen hetzelfde team fysiotherapeuten behandeld werd. Chantal: ‘Door de operatie had ik klachten van mijn borstspier, ik heb hier direct de juiste oefeningen voor gekregen die ik ook thuis kon doen. Hierdoor namen de klachten snel af, wat voelde als een verlichting’.

Van individuele oedeem- en littekenbehandeling tot het opbouwen van conditie met lotgenoten. Ondersteuning van een oncologiefysiotherapeut geeft zowel fysieke als mentale voordelen vóór, tijdens en na de behandelingen van kanker. Daarnaast wordt er, indien van toepassing, samengewerkt met verschillende zorgverleners binnen Gezondheidscentrum de Meierij.