Tips bij het warme weer voor mensen met COPD. Het is belangrijk dat je ondanks

[ad_1]
😎Tips bij het warme weer voor mensen met COPD.

Het is belangrijk dat je ondanks het warme weer toch nog een beetje in beweging blijft, want stilstand is namelijk achteruitgang van de conditie. Ben jij of ken jij iemand met COPD, hieronder staan een aantal oefeningen die eenvoudig maar toch effectief zijn. Zorg dat je de oefeningen ‘s ochtends binnen doet, dat is namelijk het koelste moment van de dag in huis. Zorg dat je tussen de oefeningen voldoende rust neemt, begin nooit aan een oefening wanneer je nog kortademig bent van de vorige inspanning/oefening.

3 Oefeningen die vrij eenvoudig en toch effectief zijn:

• Ga voor de trap staan en stap 10x op en af de onderste trede (als je geen trap hebt, dan gebruik je een andere verhoging, bijvoorbeeld een stevig opstapkrukje)

• Ga op een stoel zitten, strek je armen recht naar voren en probeer zonder je armen te gebruiken op te staan uit de stoel, herhaal dit 10x. Indien 10x te zwaar is verdeel je het in 2×5 herhalingen. Is het te moeilijk om zonder je armen te gebruiken op te staan, gebruik dan je armen om omhoog te komen.

• Ga bij een muur in huis staan. Zet je armen gestrekt tegen de muur en je voeten een beetje naar achteren (hoe verder je de voeten naar achteren zet, hoe zwaarder dit is). Buig je lichaam naar de muur en duw vervolgens met je armen je lichaam weer weg tot je armen gestrekt zijn. Herhaal dit 10x.

Heb je nog energie over en voel je dat je de oefeningen wel nog een keer zou kunnen doen? Herhaal deze serie oefeningen dan nog een keer. Maar zorg voor voldoende rustpauze!

Zijn deze oefeningen je niet helemaal duidelijk? Neem dan gerust contact met de praktijk op. Zodat een van onze COPD-therapeuten de oefeningen toe kunnen lichten.

Nog een laatste tip, wanneer je vanuit een koele ruimte naar buiten gaat: eerst 3x diep in en uitademen voor de deur en dan pas naar buiten lopen.
[ad_2]