COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een ongeneeslijke longziekte. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd en er is sprake van onomkeerbare gevolgen. Patiënten met COPD hebben veel baat bij het op pijl houden van de conditie en het trainen van de spierkracht. Niet of te weinig bewegen vormt een gezondheidsrisico.

Bewegen met COPD niet altijd vanzelfsprekend, dit omdat inspanning vaak leidt tot meer klachten. Het is dus van groot belang dat het bewegingsadvies op maat is, een gespecialiseerd fysiotherapeut heeft hierin een grote rol.

Fysiotherapie bij COPD

Een gespecialiseerd fysiotherapeut heeft een belangrijke rol tijdens de behandeling van COPD. De fysiotherapeut brengt door middel van een intake (vraaggesprek en lichamelijk onderzoek) de leefstijl in kaart. Uit deze intake komen de verschillende doelen en beperkingen naar voren. Samen met de fysiotherapeut worden er individuele doelen gesteld welke verwerkt worden in een passend behandelplan. Individuele doelen zijn bijvoorbeeld;

  • Ik wil net als vroeger met de fiets 3 km verderop 2×30 minuten voetballen kijken bij mijn kleinzoon.
  • Ik wil zonder te stoppen de trap van de begane grond naar de 1ste verdieping kunnen lopen.

Samen met de gespecialiseerd fysiotherapeut wordt bekeken welke middelen er nodig zijn om dit doel te kunnen verwezenlijken. Een algemeen belangrijk doel bij patiënten met COPD is het behoud/opbouw van spierkracht. Door inactiviteit (een gebrek aan beweging door COPD klachten) leveren patiënten met COPD spierkracht in. Deze inactiviteit lijdt tot verlies van spiermassa waardoor bijvoorbeeld het lopen, traplopen, boodschappen doen, ect. nog meer energie kost. Fysiotherapie de Meierij heeft een eigen oefenruimte van 80 m2 met verschillende (oefen)faciliteiten. In deze oefenruimte wordt o.a. gewerkt aan het behoud en opbouwen van de algemene spierkracht. Onder begeleiding van 1 van onze COPD fysiotherapeuten worden patiënten met COPD getraind en begeleid tijdens het bewegen in een groep van maximaal 6 personen.

Naast spierkracht houdt de fysiotherapeut de ademhaling in de gaten en wordt geleerd om functioneel te hoesten. Huffen is een hoestmethode om het slijm effectief op te hoesten zodat minder last is van benauwd. Ook wordt hierdoor de kans op longontsteking verkleind.

Wat kan Fysiotherapie de Meierij voor u betekenen?

De gespecialiseerde COPD-fysiotherapeuten van Fysiotherapie de Meierij werken allen met hetzelfde COPD-protocol. Na een uitgebreide intake wordt direct een testmoment gepland. Bij dit testmoment wordt uw conditie en kracht in beeld gebracht. Vervolgens biedt Fysiotherapie de Meierij u de mogelijkheid om onder begeleiding te komen sporten om uw doelen te behalen. Dit gebeurt in groepsverband met andere (COPD-)patiënten. Vervolgens wordt op een vaststaand moment beoordeeld of uw doelen behaald zijn, de testen worden voor dat moment ook herhaald. Deze testresultaten kunnen ook gedeeld worden met uw longarts / longverpleegkundige.

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen naar Fysiotherapie de Meierij.

Wellicht ook interessant voor u: Astma