Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode. Door middel van een speciale techniek worden zogenaamde ‘triggerpoints’ in spieren aangeprikt met een dunne naald en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Claudia Roozen, Jurrit van Roosmalen en Kevin van Hintum zijn bij Fysiotherapie de Meierij gespecialiseerd in Dry Needling. Wilt u direct een afspraak voor een behandeling maken, neem dan contact op met Fysiotherapie de Meierij of lees verder over aanvullende informatie omtrent Dry Needling.

Wat is dry needling?

Dry needling is een therapievorm die gericht is op het “uitschakelen” van triggerpoints (spierknopen) die kenmerkend zijn voor myofasciale pijn (pijn in de spieren). Triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier die voor lokale of uitstralende pijnklachten kunnen zorgen.

Tijdens de behandeling maakt de therapeut gebruik van een dunne acupunctuurnaald. Door middel van de dry needling techniek worden triggerpoints aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dry needling niet te vergelijken met acupunctuur, de naald is de enige overeenkomst. Bij acupunctuur wordt geprikt in energiebanen, dry needling prikt in triggerpoints in spieren. Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, die alleen verzorgd wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten.

Wanneer dry needling?

Alle pijnklachten waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Denk hierbij aan:

 • Pijnlijke/stijve spieren en gewrichten (bijvoorbeeld bij schouder-, knie- en heupklachten)
 • Aandoeningen van de wervelkolom (lage rug, nek)
 • Aandoeningen aan de arm, zoals een tennisarm

Waarom dry needling?

Hoewel de techniek van dry needling soms als onprettig wordt ervaren, is deze zeer effectief. Directe ontspanning in de spier resulteert in een snelle pijnafname en bevordert de functie van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kunnen de beweeglijkheid, kracht en de coördinatie vergroot worden. Dry needling is geen zelfstandige therapie, maar vaak een techniek die een onderdeel is van een totale behandeling bij de fysiotherapeut.

Hoe voelt dry needling?

De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt, zo kan de locatie voor het prikken van de naald bepaald worden.  De meeste patiënten voelen het inprikken van de naald niet, daarna brengt de therapeut het naaldje in de spier naar het triggerpoint toe.  Dit wordt door veel mensen als een drukkend gevoel ervaren. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.

De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes te bereiken. Tijdens het prikken kan de uitstralende pijn gevoeld worden. Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Dit gevoel houdt meestal een paar uur tot twee dagen aan.

Triggerpoints

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ (referred pain) veroorzaakt. In de volksmond staan triggerpoints bekend als spierknopen.

Triggerpoints kunnen ontstaan:

 • Acuut; bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval
 • Chronisch; bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding
 • Bij overbelasting en/of blessures bij sporters
 • Bij langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek zoals bij gebruik van de computer
 • Bij langdurige afwezigheid van beweging bijvoorbeeld door gips of sling

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijn en stijfheid lokaal in de spier en ook pijn ‘op afstand’
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • Verminderde kracht in de betrokken spieren
 • Pijn-ontwijkend gedrag: U gaat anders bewegen