Ik heb kanker / ik heb kanker gehad

Oncologiefysiotherapie is toegankelijk voor alle patiënten, gediagnosticeerd met kanker. Dit kan vóór, tijdens of na de behandeling zijn en kan op ieder gewenst moment gestart worden. Oncologiefysiotherapie bij Fysiotherapie de Meierij wordt altijd op maat aangeboden en kan in de curatieve, palliatieve of terminale fase worden ingezet.

Diverse onderzoeken, beschreven in de richtlijn Oncologische Revalidatie van het KNGF, tonen aan dat trainen onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut een positief effect heeft op kracht en conditie, het herstel en de kwaliteit van leven.

Oncologiefysiotherapie binnen Fysiotherapie de Meierij

Onze gespecialiseerde oncologiefysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het begeleiden van de grote diversiteit aan oncologische patiënten. Dit betreft expertise omtrent het geven van training, de effecten van kanker(behandelingen) op het lichaam, het welzijn, de conditie en de beperkingen welke de patiënt kan ervaren. Door deze expertise kan het juiste belastbaarheidsniveau per patiënt worden bepaald, teneinde ADL-beperkingen zo veel mogelijk te voorkomen.

Ook wordt er gekeken of er meer zorg nodig is dan alleen advies of fysieke training, kijkend naar klachten als vermoeidheid, pijn en bewegingsbeperkingen. Onze oncologiefysiotherapeuten hebben de specialisatie tot oedeemfysiotherapeut volbracht, waardoor zij beschikken over kennis en vaardigheden bij veelvoorkomende klachten als oedeem, pijn aan littekens en bestralingsschade. Daarnaast kunnen er ook therapeutisch elastische kousen (steunkousen) aangemeten worden binnen Fysiotherapie de Meierij, zoals been-, arm- en thoraxbandages.

Voordelen van starten vóór of tijdens de medische behandelingen:
  • Behouden van fitheid en spierkracht
  • Minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid of pijn
  • Beter verdragen van chemotherapie
  • Sneller en meer uren aan het werk na de behandeling
Voordelen van starten na de medische behandelingen:
  • Sneller herstel van fitheid en spierkracht
  • Sneller herstel van vermoeidheid
  • Sneller dagelijkse activiteiten hervatten
Doelgerichte aanpak

Binnen Fysiotherapie de Meierij zijn specifieke protocollen opgesteld met behulp van wetenschappelijke onderbouwde kennis en vaardigheden van de therapeuten. In de protocollen wordt samen met de patiënt doelen gesteld waardoor ook het behandelplan zo persoonlijk en doelgericht mogelijk gemaakt kan worden. Doelen worden periodiek geëvalueerd aan de hand van vragenlijsten en fysieke metingen. Dit wordt gedaan in een testruimte waar een bewegingswetenschapper zorgt voor een uitgebreid verslag van de huidige status. Dit verslag met resultaten wordt door de oncologiefysiotherapeut teruggekoppeld aan de patiënt. Afhankelijk van de resultaten wordt bekeken of het behandelplan moet worden aangepast, verlengd of beëindigd.

Multidisciplinair traject binnen Gezondheidscentrum de Meierij

Tijdens de screening wordt gekeken of multidisciplinaire zorg geïndiceerd/gewenst is. Met name bij meervoudig complexe oncologische patiënten wordt een multidisciplinaire aanpak ingezet. Binnen Gezondheidscentrum de Meierij zijn veel zorgverleners ervaren in het behandelen van oncologische patiënten, zoals de ergotherapeut, psycholoog, diëtist, oefentherapeut en podotherapeut. Meer informatie over Oncologiecentrum de Meierij vindt u via deze link

Vrijblijvend telefonisch contact

Om het contact met een oncologiefysiotherapeut laagdrempelig te houden kunnen patiënten altijd een vrijblijvend telefonische afspraak aanvragen. Tijdens het telefoongesprek kan besproken worden wat oncologie fysiotherapie voor de patiënt zou kunnen betekenen.

Vergoeding

Fysiotherapie de Meierij heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Afhankelijk van de behandeling welke is toegepast in het ziekenhuis is mogelijk om een aanspraak te maken op een chronische indicatie. Wij vertellen u hier graag meer over tijdens het vrijblijvend telefonisch contact.

Fysio Fitcamp

Als de behandeldoelen behaald zijn en de oncologiefysiotherapeut in overleg met de patiënt besluit dat de behandeling kan worden afgesloten, wordt binnen Fysiotherapie de Meierij aansluitend de Onco Fitcamp aangeboden aan patiënten die het fijn vinden om te blijven sporten onder begeleiding van een (oncologie)fysiotherapeut. Dit geldt natuurlijk ook voor patiënten die niet onder behandeling zijn geweest bij Fysiotherapie de Meierij maar na of tijdens de periode van ziekte wel fit willen blijven. Lees meer >