Etalagebenen, ook wel Claudicatio Intermittens genoemd, is een vaatziekte: de slagaderen in het been zijn vernauwd. Hierdoor worden de beenspieren tijdens het lopen (of fietsen) niet van voldoende zuurstof voorzien. Dit geeft vaak een krampend, doof, zwaar of moe gevoel in uw been. Nadat Claudicatio Intermittens vastgesteld wordt door uw vaatchirurg wordt u hoogstwaarschijnlijk doorverwezen voor gesuperviseerde looptraining; uw fysiotherapeut heeft daarin een belangrijke rol.

Fysiotherapie bij etalagebenen; looptherapie

Er wordt een intakegesprek gepland met u en uw fysiotherapeut. Aan de hand van de resultaten van de intake (gesprek en lichamelijk onderzoek) zal er een persoonlijk looptrainingsprogramma opgesteld worden. Bij looptherapie wordt er één of twee keer in de week in de fysiotherapiepraktijk op de loopband gewandeld. Ook zal de fysiotherapeut u stimuleren om thuis meerdere keren in de week te wandelen. De fysiotherapeutische begeleiding is voornamelijk gericht op:

  • Het vergroten van de pijnvrije en maximale loopafstand
  • Het verbeteren van het uithoudingsvermogen
  • Het verbeteren van het looppatroon
  • Verminderen van angst door inspanning en pijn

Daarnaast zal de fysiotherapeut voorlichting geven over etalagebenen en de te verwachten resultaten. Ook zal hij proberen te stimuleren actieve leefstijl te hanteren. Op deze manier kunnen de klachten van Claudicatio Intermittens aanzienlijk verminderd worden.