Etalagebenen ook wel claudicatio intermittens genoemd is een vaatziekte: de slagaderen in het been zijn vernauwd. Hierdoor kan de beenspier niet van voldoende zuurstof worden voorzien tijdens het lopen. Dit geeft vaak een krampend, doof of moe gevoel in uw been. Door looptraining kunt u de klachten verbeteren.

De bloedtoevoer naar uw benen kunt u verbeteren door looptraining onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut. Na 3 maanden zult u het resultaat goed voelen: de afstand die u pijnvrij kunt lopen is fors toegenomen.

Rein van Zutven is de Claudicatiotherapeut / Looptherapeut van Fysiotherapie de Meierij. Wilt u direct een afspraak met Rein maken, neem dan contact op met Fysiotherapie de Meierij of lees verder over aanvullende informatie omtrent Looptherapie bij etalagebenen.

Eerste afspraak

Voordat u zichzelf aanmeld voor de looptraining bent u beoordeeld door de huisarts of de vaatchirurg. Gedurende uw eerste afspraak (intake) bij de gespecialiseerd fysiotherapeut zullen uw klachten en (beperkte) bewegingsmogelijkheden uitgebreid met u bespreken. Ter ondersteuning gebruikt de fysiotherapeut, naast de onderzoeksresultaten uit het ziekenhuis, een aantal vragenlijsten welke samen met u doorgenomen word.

Vervolgens wordt een test op de loopband verricht, hiermee wordt de maximale loopafstand en de uw inspanningsbeperking vastgesteld.

Looptherapie

Looptherapie

Aan de hand van de resultaten van de intake zal er een persoonlijk trainingsprogramma samengesteld worden. U zult één of twee keer in de week op de loopband komen wandelen en daarnaast stimuleert de fysiotherapeut u om thuis meerdere keren in de week te wandelen. De fysiotherapeutische begeleiding zal voornamelijk gericht zijn op:

  • Het vergroten van de pijnvrije en maximale loopafstand
  • Het verbeteren van uw uithoudingsvermogen
  • Het verbeteren van uw looppatroon
  • Verminderen van angst door inspanning en pijn

Daarnaast zal uw fysiotherapeut u voorlichting geven over etalagebenen en de te verwachten resultaten. Ook zal hij u proberen te stimuleren actieve leefstijl te hanteren. Op deze manier kunnen de klachten van claudicatio intermittens verminderd worden.

Claudicationet

Rein van Zutven is aangesloten bij Claudicationet; een netwerk tussen vaatchirurgen en fysiotherapeuten waarbij een nauwe samenwerking zorgt voor de nieuwste inzichten omtrent de beste zorg voor patiënten. De gespecialiseerde fysiotherapeut zorgt voor een terugkoppeling van uw prestaties en uw situatie zodat de specialist weet hoe het met u gaat wanneer u een controleafspraak heeft. Kijkt u ook eens op de website van Claudicationet voor meer informatie.