Ik heb steunkousen nodig

Therapeutisch elastische kousen worden ook wel compressiekousen of steunkousen genoemd, omdat ze een uitwendige druk uitoefenen op (delen van) het been of de arm. Door het uitoefenen van gecontroleerde druk wordt het terugstromen van het vocht naar de lymfe- en bloedvaten gestimuleerd. Op deze manier wordt oedeem en de gevolgen van langdurig oedeem voorkomen, verminderd en bestreden.

Wanneer steunkousen?

Therapeutische elastische kousen worden voorgeschreven door een (huis)arts of specialist. Er zijn verschillende indicaties waarbij steunkousen worden ingezet, bijvoorbeeld bij:

 • Lymfoedeem
 • Spataderen
 • Spataderen bij zwangerschap
 • Trombose
 • Beschadiging van het bloedvatenstelsel
 • Lipoedeem
 • Bacteriële infecties
 • Zwelling, ontstaan na trauma of operatie

De kousen worden aangemeten en overhandigd in Gezondheidscentrum de Meierij. Indien noodzakelijk worden kousen bij u thuis aangemeten.

Werkwijze aanmeten steunkousen

Tijdens de eerste afspraak wordt een therapeutisch onderzoek gedaan, de omvangsmaten van uw arm / been worden opgemeten en het type kous wordt gekozen.

Bij het tweede bezoek komt u de therapeutische elastische kousen ophalen. Tijdens deze afspraak zullen de aan- en uittrekinstructies, wasvoorschriften en het onderhoud van de kousen aanbod komen.

Het kan zijn dat u hulpmiddelen nodig heeft bij het aan- en uittrekken van uw kousen. In dat het geval is wordt beoordeeld welk hulpmiddel noodzakelijk is voor u. Indien nodig wordt de ergotherapeut ingeschakeld. Zij zullen u over de verschillende mogelijkheden informeren en met u bekijken welk hulpmiddel voor u geschikt is. In overleg met de ergotherapeut wordt gezorgd voor de levering van het desgewenste hulpmiddel.

Reiskousen; een goed idee voor iedereen!

Tijdens (vlieg)reizen belasten we onze benen veel en vaak langdurig. Daarom is het goed om uw benen te ontlasten en de bloedsomloop te stimuleren, zodat u met fitte benen aankomt op de bestemming. Door het dragen van reiskousen stimuleert u de bloedsomloop, voorkomt u vermoeide of zware benen en verdwijnt of voorkomt u eventuele gezwollenheid. Daarnaast verlaagt u door het dragen van reiskousen tijdens een lange reis (vlieg, auto of bus) het risico op trombose. Kosten voor de kousen liggen tussen de €20 en €25 per paar en zijn verkrijgbaar bij Fysiotherapie de Meierij.

Zwangerschapskousen; ook wanneer er (nog) geen klachten zijn.

De zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van zware, vermoeide of gezwollen benen en enkels gedurende de zwangerschap. Dit komt onder andere door verandering in de hormoonspiegel waardoor de vaatwanden verslappen. Ook neemt het bloedvolume van de moeder met ca. 30-40% toe gedurende de zwangerschap. Overige oorzaken zijn te wijten aan gewichtstoename en de druk van de baby op het bekkengebied. Al met al moeten de bloedvaten gedurende de zwangerschap enorm hard werken!

Opgezwollen benen / enkels en spataderen door zwangerschap

Uitzetting van de bloedvaten kan er ook toe leiden dat de kleppen in de aders niet langer goed sluiten, waardoor het bloed niet goed terug kan lopen en het ophoopt in de vaten. Hierdoor kunnen verkleuringen van de vaten zichtbaar worden, wanneer er van spataderen gesproken wordt. Door de ophoping van bloed in de aderen lekt er vocht in het omgevende weefsel. Daardoor kunnen de benen en enkels opzwellen.

Kousen bij zwangerschap

Om de klachten te verminderen kan er gekozen worden voor steunkousen, therapeutisch elastische kousen of een zwangerschapspanty. Het is belangrijk dat u een kous draagt welke bij uw situatie past. De drukklasse is hierbij van belang, het is niet zo dat de hoogte van de drukklasse iets zegt over een betere werking van de kous. Dit is per situatie en persoon verschillend. Wij adviseren u daar graag over.

Steunkousen

Een steunkous valt onder drukklasse 1. Deze kousen worden preventief gedragen. Dat wil zeggen dat ze gedragen worden ter voorkoming van opgezette benen, bij een aanzienbare kans op spataderen en bij lichte aanwezigheid van deze klachten. Deze steunkousen zijn bij Fysiotherapie de Meierij beschikbaar.

Therapeutische elastische kousen (TEK)

Kousen met een drukklasse 2, 3 en 4 zijn Therapeutisch Elastische Kousen (TEK). Deze kousen worden gedragen bij zichtbare aanwezige klachten. De verloskundige kan u adviseren om kousen te dragen. Voor een vergoeding van de kousen heeft u een verwijzing van de huisartsen of gynaecologen nodig. Wanneer u een verwijzing heeft zal er een afspraak ingepland worden om de benen op te meten, de drukklasse te bepalen en kunt u zelf het materiaal en de kleur van uw kous bepalen.

Zwangerschapspanty

Drukklasse 1: Een zwangerschapspanty kan preventief gedragen worden, geeft een ondersteunend gevoel aan de benen en ziet eruit als een gewone panty. De panty is voorzien van een stevige tailleband. Deze panty’s zijn in verschillende maten verkrijgbaar.
Drukklasse 2: Wanneer er zichtbare klachten in de bovenbenen of liesstreek zijn kan er een zwangerschapspanty op maat gemaakt worden. Wanneer u een verwijzing heeft zal er een afspraak ingepland worden om de benen op te meten, de drukklasse te bepalen en kunt u zelf het materiaal en de kleur van uw panty bepalen.

Wat kan ik zelf doen?

Door regelmatig te bewegen zorgt u ervoor dat u uw vaten een handje helpt met het terugpompen van het bloed.

Tips voor in het dagelijks leven:

 • Probeer niet te lang te zitten of te staan, bij een zittend beroep wordt geadviseerd om elke 30 minuten de benen even te strekken.
 • Als u pijnlijke, gezwollen benen heeft, leg ze dan (tussen het bewegen door) regelmatig omhoog.
 • Zorg dat u voldoende drinkt.
 • Draag geen schoenen met hoge hakken.
 • Draag steunkousen; ze ondersteunen het vaatstelsel.
Spataderen in de liezen

Vervelende en pijnlijke spataderen in de liezen en / of de schaamstreek komen met regelmaat voor bij zwangere vrouwen. Het algemene advies voor dit probleem is het dragen van steunend ondergoed. Een corrigerend broekje welke verkrijgbaar zijn bij diverse winkels kunnen soms voldoende druk en steun geven. Indien dit niet het gewenste effect geeft kan er middels een genitale pad (een inlegger) extra steun en druk gegeven worden. Indien u hierover vragen heeft kunt u contact opnemen met José Kuijpers of Kelly Mansvelders.

Kosten
 • Steunkousen; Drukklasse 1: Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Kosten voor deze kousen liggen tussen de €20 en €25.
 • Therapeutisch Elastische Kousen; Drukklasse 2 en 3: Deze kousen worden vergoed wanneer deze voorgeschreven worden door de huisarts of gynaecoloog.
 • Zwangerschapspanty; Drukklasse 1: Kosten voor de zwangerschapspanty bedraagt € 25.
  Drukklasse 2 en 3: Deze kousen worden vergoed wanneer deze voorgeschreven worden door de huisarts of gynaecoloog.
 • Genitale pad: Kosten voor deze genitale pad bedragen € 32,50 en worden niet vergoed.