Gebroken pols of vinger

Handtherapie bij een breuk

Wanneer u een ongeval heeft gehad waarbij uw pols of vinger is gebroken kan fysiotherapie een belangrijk onderdeel zijn van de behandelingen en het herstel. Een vinger moet bewegen! Zit een vinger langer dan twee weken in het gips, dan kunnen de pezen vergroeien met het bot of het gewrichtskapsel. Dit noemen we adhesies of verklevingen. Het is moeilijk om daarna een vinger of pols weer soepel te krijgen. Het is dus van groot belang dat u zo snel mogelijk na de operatie of na het verwijderen van het gips door een handtherapeut wordt begeleid.

Wat kan de handtherapeut voor u doen?

Door oefeningen worden verklevingen zoveel mogelijk voorkomen en wordt de normale functie van de vinger weer verkregen. De fysiotherapeut helpt u bij het weer soepel maken van de vingers, hand of pols, behandelt eventueel aanwezige littekens en helpt u bij het opbouwen van uw kracht en vaardigheid. Soms wordt een spalk op maat gemaakt om de hand (tijdelijk) te ondersteunen of te beschermen. In een later stadium kunnen spalken ook dienen om het terugwinnen van de beweeglijkheid te ondersteunen. Intensieve handtherapie na al dan niet complexe fracturen kan maanden in beslag nemen.

Handtherapie bij klachten zonder operatie

Wat kan de handtherapeut voor u doen?

Problemen aan arm, pols of hand kunnen veel klachten en belemmeringen geven. Deze klachten kunnen zowel langere tijd bestaan maar ook het gevolg zijn van een ongeval. Afhankelijk van de aard en oorzaak van uw klachten kan de handtherapie zich richten op het opheffen van het letsel of het verminderen van de beperkingen die u ondervindt.

Veel klachten ontstaan geleidelijk en zorgen uiteindelijk voor beperkingen en pijnklachten. Deze klachten worden vaak benoemd als slijtageklachten, overbelasting klachten of chronische klachten. We horen regelmatig van onze cliënten dat er is aangegeven dat er niets aan te doen is, regelmatig is dit ten onrechte.

Klachten zoals hierboven beschreven kunnen ontstaan op basis van slijtage van gewrichten of overbelasting van specifieke structuren zoals pezen of banden. In beide gevallen is er een taak weggelegd voor de handtherapeut.

Klachten die acuut ontstaan maar waarvoor geen operatie-indicatie bestaat worden vaak beschreven als kneuzingen, scheuren van banden of in een aantal gevallen zelfs pezen die afscheuren. Veelal ontstaan dit soort letsels tijdens werk, sport, hobby of huishouden. Indien de behandeling van een acuut letsel door onze handtherapeuten behandeld (kan) worden, spreken we van een conservatieve behandeling van het letsel. Ons doel is dan het (laten) herstellen van het letsel zodat u geen beperkingen over houdt.

Handtherapie na een operatie

Wat kan de handtherapeut voor u doen?

Wanneer u een operatie heeft gehad is handtherapie vaak nodig.  De therapie is gericht op het in beweging krijgen van de hand zodat deze weer zo goed mogelijk gebruikt kan worden. Onze handtherapeut werk nauw samen met specialisten en werkt volgens een duidelijke richtlijn.

Operaties waarna handtherapie gevolgd wordt;

  • Carpale tunnel release
  • Boutonniere deformiteit
  • Dupuytren
  • Triggerfinger
  • Malletvinger
  • Na een breuk
  • Bij peesletsel

Brace of spalk

Onze handtherapeut is geschoold in het adviseren en zelf maken van hand- en polsspalken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers.

Echografie bij hand- en polsklachten

Onze handtherapeut heeft de beschikking over een echoapparaat. Hiermee kan aanvullend onderzoek gedaan om een goed beeld te krijgen van de klacht.

Wellicht ook interessant voor u: Nieuwe heup of knie operatie / Revalidatie / Knieklachten