Ik moet revalideren

Revalidatie is werken aan verbetering na een ongeval, ziekte of medische ingreep. Binnen de fysiotherapie zijn er verschillende indicaties en behandelingen mogelijk bij revalidatie. Hieronder beschrijven wij een aantal van deze specialisaties. Mocht uw revalidatie er niet tussen staan, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze medewerkers.

Artrose

Voor informatie over de behandelingen bij artrose klik hier.

COPD / Astma

Voor meer informatie over fysiotherapie bij COPD / astma klik hier.

Revalidatie na een COVID-19 / Corona infectie

Voor meer informatie over de revalidatie na een COVID-19 infectie klik hier.

Handtherapie / operatie

Voor meer informatie over handtherapie klik hier.

MS

Wat is MS?

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. De symptomen van MS zijn heel verschillend. Het hangt er maar net vanaf in welke zenuwbaan de myelinelaag beschadigd is. Veel voorkomende verschijnselen zijn slecht zien, tintelingen, krachtsverlies, evenwichtsstoornissen en problemen met plassen, stoelgang en seks. Lichte stoornissen van het geheugen en het denken vallen minder op, maar zijn niet minder hinderlijk. Moeheid is een veel voorkomend en erg invaliderend verschijnsel.

Kenmerkend voor MS is dat de verschijnselen in het begin in aanvallen komen. Dit is zo omdat een beschadiging van de myelinelaag in korte tijd ontstaat, maar het lichaam tijd nodig heeft om de beschadiging te herstellen. De aanvallen noemt men ‘relapses’ of ‘schubs’, de herstelfase de ‘remitting phase’. Men spreekt daarom van relapsing-remitting MS. Na verloop van jaren heeft het lichaam bij de meeste patiënten steeds meer moeite de myelinelaag te herstellen en verdwijnen er steeds meer zenuwcellen. De verschijnselen van MS nemen geleidelijk toe, zonder herstel. Dit is de progressieve fase van MS. In ongeveer 10% van de gevallen begint MS met de progressieve fase (‘primair progressieve MS’).

MS en fysiotherapie

Het is ondanks de klachten goed om regelmatig in beweging te blijven, een fysiotherapeut kan daarbij helpen. Door fysiotherapie bij MS gaat het verlies van spierfuncties minder snel achteruit en voelt een patiënt zichzelf fitter en gezonder. Fysiotherapie bij MS bestaat meestal uit voorlichting en oefentherapie.

Wat doet fysiotherapie bij MS?

Dagelijks voldoende bewegen is belangrijk voor een ieders goede gezondheid. Dat geldt zeker voor mensen met MS. Beweging zorgt er voor dat de lichamelijke en geestelijke gezondheid er op vooruit gaat. Het kan de gevolgen van MS niet tegenhouden maar wel beperken. MS patiënten die regelmatig bewegen, voelen zich over het algemeen beter dan mensen die dat niet doen.

Dagelijks bewegen kan een uitdaging zijn, zeker wanneer er hinder is door de klachten. Wij als fysiotherapeuten kunnen dan helpen. Wij geven advies over geschikte manieren of actief te blijven op een manier die bij de klacht past. De behandeling bestaat meestal uit voorlichting en oefentherapie. Bij oefentherapie worden oefeningen verricht waarbij u veel moeite heeft. Als de patiënt (tijdelijk of voortdurend) gebonden is aan een rolstoel of het bed, kunnen andere behandelingen van toepassing zijn. Deze zijn bedoeld om de problemen als gevolg van MS zo klein mogelijk te houden. Hieronder vindt u een overzicht.

  • Stijfheid van spieren bestrijden
  • Spieren en gewrichten in beweging houden
  • Spierkracht onderhouden
  • Zelfstandigheid bevorderen
  • Goede ademhaling behouden of verbeteren
  • Adviezen over hulpmiddelen

Nieuwe knie / nieuwe heup

Bij Fysiotherapie de Meierij zijn meerdere medewerkers gespecialiseerd in de revalidatie na een nieuwe heup of knie operatie. Deze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij het Netwerk Nieuwe Heup/Knie, waardoor ze op de hoogte zijn van de nieuwste operatietechnieken en kunnen overleggen met orthopeden en specialisten.

Jaarlijks worden ongeveer 45.000 Nederlanders geholpen aan een nieuwe heup of een nieuwe knie. In de meeste gevallen wordt er voor een dergelijke operatie gekozen vanwege slijtage van het kraakbeen (artrose). Slijtage is onderdeel van het normale verouderingsproces en komt bij iedereen voor. De orthopeed zal in overleg met de patiënt beslissen of een gewrichtsvervangende operatie nodig is. In veel gevallen is dit wanneer de patiënt veel pijnklachten ervaart en wordt beperkt in het dagelijkse functioneren.

Een nieuwe knie of nieuwe heup is een veel voorkomende operatie en wordt in vrijwel elk ziekenhuis uitgevoerd. Bij deze operaties wordt het gewrichtsoppervlak van het ‘versleten’ gewricht vervangen door een prothese. Deze prothese is gemaakt van een soort licht metaal en exact gemaakt en afgesteld op de afmetingen van de patiënt. Bij een nieuwe heup wordt in de meeste gevallen de heupkop en heupkom vervangen door een prothese. Bij een nieuwe knie is dit het gewrichtsoppervlak van het bovenbeen en onderbeen, in sommige gevallen ook een gedeelte van de knieschijf.

Fysiotherapie kan veel voor u betekenen, zowel vóór als na de operatie. Het is van belang dat u goed wordt voorgelicht en weet wat de operatie gaat inhouden. Een gewricht vervangende operatie wordt vaak onderschat! Wij bieden u een intakegesprek aan waarin meer informatie wordt verstrekt, daarnaast leren wij u vooraf met krukken lopen zodat u dit na de operatie sneller onder de knie heeft. Krukken worden gedurende uw revalidatie kosteloos verstrekt door Fysiotherapie de Meierij. Het trainen van spierkracht voor de operatie, kan een positief effect hebben op de revalidatie na de operatie. De noodzaak hiervan kan worden besproken tijdens het intakegesprek.

Over het algemeen blijft u na de operatie 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis, afhankelijk van de pijn, wondgenezing en beweeglijkheid van de knie of heup. Na de operatie mag het gewricht direct belast worden. U wordt hiermee geholpen door de fysiotherapeut in het ziekenhuis en krijgt al de nodige oefeningen. Bij ontslag komt de fysiotherapeut van Fysiotherapie de Meierij zo spoedig mogelijk bij u aan huis. Hier wordt er gelet op het gebruik van krukken, (trap)lopen en de functionele aspecten zoals persoonlijke verzorging. Daarnaast ontvangt u adviezen en oefeningen op maat voor een goede start van het herstelproces. In de eerste twee weken is de fysiotherapie aan huis, daarna wordt er in overleg besloten of therapie in de praktijk mogelijk is.

In de praktijk zijn er meer therapiemogelijkheden en is er apparatuur om de oefeningen verder uit te breiden. Er wordt veel aandacht besteed aan de mobiliteit, kracht en stabiliteit, zodat de belastbaarheid van het gewricht wordt geoptimaliseerd. We begeleiden u gedurende het gehele revalidatietraject tot een volledig herstel. U bent uitbehandeld wanneer u geen beperkingen meer ervaart in het dagelijks functioneren en de behandeldoelen zijn bereikt.

  • Is uw slaapkamer op de eerste etage? Zorg dat er een bed beneden staat. Zo kunt u op ieder tijdstip van de dag een rustmoment pakken. Daarnaast is het gemakkelijk om oefeningen op bed uit te voeren.
  • Zorg dat uw twee elleboogkrukken heeft voor de operatie. Deze kunt u gratis lenen bij Fysiotherapie de Meierij en krijgt u bij het intake gesprek.
  • Een hometrainer thuis wordt ten zeerste aangeraden. Dagelijks gebruik van de hometrainer zorgt voor een verbetering van de beweeglijkheid en smering van het gewricht.
  • Een grijper kan gemakkelijk zijn in de eerste weken na de operatie. Hurken of iets oprapen van de grond gaat moeizaam, een grijper kan u daar goed bij helpen!

Na de operatie voor een nieuwe knie of een nieuwe heup heeft u recht op een jaar lang fysiotherapie. Hiervan worden de eerste 20 behandelingen vanuit uw aanvullende verzekering betaald. Mocht u geen aanvullende verzekering hebben, zult u deze behandelingen zelf moeten betalen. Heeft u bijvoorbeeld 9 behandelingen in uw aanvullende verzekering, dan moet u er nog 11 zelf betalen. Vanaf de 21e behandeling worden de behandelingen vergoedt vanuit de basisverzekering. Zorg dat u goed op de hoogte bent van uw verzekering voor de operatie, zodat u later niet voor onverhoopte verrassingen komt te staan.

Voor meer informatie over fysiotherapie bij knieklachten klik hier.

Oncologische revalidatie

Voor informatie over oncologische revalidatie klik hier.

Schouderoperatie

Bij een schouderrevalidatie gelden strikte richtlijnen welke veelal opgezet zijn door de behandeld orthopeed. De start van de revalidatie bij de fysiotherapeut is veelal in de eerste week ondanks er dan nog een sling of immobiliser gedragen wordt. Het vroegtijdig mobiliseren van de schouder in combinatie met laag belastende oefeningen is van belang voor het herstel. Door nauw contact met orthopeden kunnen er duidelijke afspraken gemaakt worden en wordt er laagdrempelig overleg gepleegd wanneer er bijzonderheden zijn. Voor meer informatie over fysiotherapie bij schouderklachten klik hier.

Voorste kruisband revalidatie

De voorste kruisband (VKB) is een heel belangrijke ‘ligament’ binnen in de knie en zorgt voor de stabiliteit van de knie. Het scheuren van de VKB is een veelvoorkomende blessure op de sportvelden. Dit scheuren kan gepaard gaan met schade aan de meniscus, collaterale knieband(en) en/of kraakbeen van de knie. De blessure komt het meeste voor bij pivoterende sporten (sporten waarbij veel draaibewegingen worden gemaakt), maar ook skiën is een veelvoorkomende oorzaak.

De blessure ontstaat dan ook bijna altijd vanuit een draaibeweging, vaak hoort degene dan ook een knap in de knie. De knie is nadien meestal gezwollen en pijnlijk. Ook geeft het een instabiel gevoel van de knie. Het scheuren van de VKB wordt onder artsen ook wel ‘de hartaanval onder de knieblessures’ genoemd. Om een goed herstel te realiseren is de juiste begeleiding en therapie vereist.

Als u de VKB scheurt wil dat niet zeggen dat je altijd een chirurgische ingreep nodig hebt. Er kan door de behandelend arts ook gekozen worden voor een ‘conservatief beleid’. Hierbij wordt er zonder operatie gerevalideerd onder begeleiding van een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten.

Bij aanhoudende instabiliteitsklachten en jonge sporters wordt er vaak gekozen voor een reconstructie (operatie) van de voorste kruisband. Hiermee wordt er voorkomen dat er in de toekomst meer schade aan de knie optreedt (bijvoorbeeld meniscus- of kraakbeenletsel). De reconstructie van de voorste kruisband wordt gemaakt van een hamstringpees of de kniepees (de chirurg bepaalt welke techniek het beste voor jouw knie is).

Na de operatie komt u direct bij één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten in behandeling. U wordt intensief begeleid tijdens de gehele revalidatie. De eerste 2-4 weken na de operatie loopt u met 2 krukken. Na ongeveer 4-6 weken kunt u meestal weer fietsen en autorijden. Echter, voordat u weer veilig kunt gaan sporten heeft een lange revalidatietijd nodig. Het beste is om, in overleg met uw fysiotherapeut, pas na 9-12 maanden uw pivoterende sport weer te hervatten. De reconstructie is dan op z’n sterkst. Sporten met een lagere impact op de knie kunnen veelal eerder hervat worden.  Voor meer informatie over fysiotherapie bij knieklachten klik hier.

Wellicht ook interessant voor u: Nieuwe heup of knie operatie / Knieklachten bij kinderen