Oedeem is een abnormale vochtophoping in de huid door een verstoord evenwicht tussen de aanvoer en de afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Oedeem kent de volgende vormen;

  • Lymfoedeem: aangeboren of secundair (nadat lymfklieren zijn verwijderd bij operatie of beschadigd door bijvoorbeeld bestraling bij kanker)
  • Veneus oedeem: als gevolg van trombose, achteruitgang van de kwaliteit van de bloedvaten of na een operatie (bijv. een nieuwe knie).
  • Lipoedeem: ongelijke vetverdeling over het lichaam, oorzaak is niet bekend.

Oedeemfysiotherapie bij Fysiotherapie de Meierij

Tijdens de eerste afspraak wordt er voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Daarnaast is er begeleiding bij het opbouwen van de dagelijkse activiteiten. Oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van onderstaande behandelmogelijkheden;

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is, zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.

Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages/zwachtels wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan eventueel een therapeutische elastische kous (steunkous) worden aangemeten.

Lymfetaping

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tapetechniek welke een liftende werking heeft. Hierdoor wordt de onderhuidse circulatie verbeterd en de afvoer van vocht bevorderd.

Oefentherapie

In veel gevallen kan er door het vocht een bewegingsbeperking ontstaan waardoor bewegingsomvang en spierkracht minder worden. Door oefeningen kunnen de functies van de ledematen verbeterd worden. Daarbij maken we gebruik van de “spierpompfunctie” van de spieren. Dit is belangrijk voor het transport van vocht.

Ademtherapie

Specifieke oefeningen met betrekking tot de ademhaling verbeteren de afvoer van (lymfe)vocht.

Fasciatherapie

De fascia is een bindweefsel dat als een dunmazig web alle structuren van het lichaam omsluit. Je zou het als het grootste orgaan kunnen zien dat we hebben. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen, zenuwweefsel en de huidlagen zijn doorweven en omgeven door fascie. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel.

Het lichaam kan optimaal functioneren wanneer de fascie ontspannen is en voorzien van voldoende vocht. De fascie zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt en soepel over elkaar glijdt. Het faciliteert dus bij alle bewegingen in het lichaam.

Door een trauma, medische ingreep, een blessure of langdurige overbelasting, maar zeer zeker ook door stress kan de fascie onder spanning komen te staan. Waardoor het vast gaat zitten en minder soepel is. Ook littekens na een operatie en schade van de huid na bijvoorbeeld bestraling zorgt voor een belemmering in de beweging van de fascia.

Dit heeft direct gevolgen voor de doorbloeding en functioneren van het geblokkeerde gebied. Wat zich bijvoorbeeld kan uiten in pijn, stijfheid of een bewegingsbeperking.

Met behulp van speciale handgrepen die we fascia-technieken noemen, worden de verklevingen van het bindweefsel losgemaakt. Hierdoor kunnen de ontstane klachten worden verminderd of opgeheven. Dit geeft tevens een positief effect op de doorbloeding van omliggende weefsels en op de werking van het lymfesysteem.

Wanneer is deze behandelmethode geschikt?
  • Na radiotherapie wanneer er fibrose is ontstaan
  • Na verschillende operaties
  • Wanneer er lymfoedeem is ontstaan na het verwijderen van lymfeklieren
  • Kneuzingen
  • Nek- en schouderklachten veroorzaakt door stress
  • Spierruptuur (= spierscheuring)
  • Fasciatherapie is echter zeer geschikt voor het soepel maken van verharde en oudere littekens welke bewegingen beperken