Lage rugpijn

Lage rugpijn is pijn die je voelt tussen je billen en de start van je ribben. Ook kan uitstraling in de bil en het bovenbeen optreden. De pijn kan verergeren door bepaalde houdingen, bewegingen en bij tillen. De pijn kan continue aanwezig zijn of in korte perioden optreden. Je bent helaas niet de enigste. Als we kijken naar de cijfers van meest voorkomende gezondheidsproblemen zien we dat lage rugpijn op nummer 1 staat!

Bij 95% van de lage rugpijn is er geen ‘ernstige’ lichamelijke oorzaak aan te wijzen, oftewel er is geen onderliggende ziekte of aandoening. Dit neemt niet weg dat lage rugpijn zeer vervelend en pijnlijk kan zijn! De weefsels en het zenuwstelsel in je rug zijn overprikkeld. Wanneer je ‘door je rug gaat’, gaat er informatie via het zenuwstelsel naar de hersenen. Na een supersnelle afweging van de hersenen ontstaat pijn als reactie. Deze pijn is niet alleen afhankelijk van wat er in je rug gebeurt. Maar ook eerdere ervaringen met pijn, zorgen over de pijn, stressniveau en angst, kunnen de pijnervaring doen toenemen. Je hersenen geven meer pijn als ze denken dat er gevaar is. Het aan de hersenen duidelijk maken dat het gevaar niet zo groot is, is van belang om de pijn te verminderen.

Blijf zo goed als mogelijk in beweging en wees niet bang dat je je rug kapot maakt. Je rug is een van de sterkste delen van je lichaam! Begin met bewegingen die makkelijk uit te voeren zijn, zoals wandelen of fietsen.

Rugpijn neemt meestal af na 3 weken. Breiden de klachten uit of nemen de klachten juist toe, neem dan contact met ons op. Je kan bij ons terecht voor informatie, advies en oefeningen gericht op de vermindering van pijn en opbouw van uw dagelijkse activiteiten. Ook is de fysiotherapeutische begeleiding erop gericht dat je in de toekomst zelf weet wat je moet doen als de rugklachten terugkeren. De fysiotherapeut leert je op een proactieve manier om te gaan met de rug en eventuele klachten.

Meerdere zorgverzekeraars vergoeden een revalidatieprogramma voor de lage rug. U kunt dan vergoed deelnemen aan ons revalidatieprogramma. Het programma bestaat uit zowel educatie, manuele therapie- en oefentherapiesessies. Aan het begin, het midden en het einde van het revalidatieprogramma worden testen en vragenlijsten afgenomen om de voortgang in te zien. De fysiotherapeut kan u aan het begin van het revalidatieprogramma indelen in een groep op basis van scores die u behaalt heeft in de vragenlijsten. Wilt u graag meer informatie betreft het lage rug revalidatieprogramma? Neem dan gerust contact met ons op.

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Manueeltherapeuten hebben een driejarige masteropleiding gevolgd om meer inzicht te krijgen in het houdings- en bewegingsapparaat. In deze opleiding ligt de nadruk op de bewegingsleer van de gewrichten en het wetenschappelijk onderbouwen van de meest effectieve behandelmethoden. Daarnaast heeft een manueeltherapeut enkele specifieke technieken beschikbaar, zoals mobilisaties en manipulaties. Door middel van manipulatie, een het gewricht te behandelen met een snelle korte beweging, wordt pijn snel minder en beweeg je direct beter. Manipuleren wordt ook wel kraken genoemd, vanwege het krakende of knappende geluid wat kan optreden. Een manipulatie heeft een direct pijn dempend effect op het overprikkeld weefsel en zenuwstelsel.

 

Hoge rugklachten

Hoge rugklachten / pijn in de bovenrug komt over het algemeen minder vaak voor dan lage rugklachten. Dit heeft te maken met het feit dat de mens de bovenrug gedurende de dag minder belast dan de onderrug. Hoge rugklachten ontstaan meestal door bijvoorbeeld een langdurige verkeerde houding, een trauma, spanning of stress.

Hoge rugklachten worden vaak gevoeld tussen de schouderbladen, maar kunnen ook klachten geven vlak onder de nek of ter hoogte van de ribbenkast of de longen. Pijn die wordt veroorzaakt door hoge rugklachten kan uitstralen naar de armen, de nek of naar de borst. Sommige mensen voelen stijfheid in de gehele bovenrug, anderen voelen alleen pijn op een specifieke plek.

Hoge rugklachten / rugpijn als gevolg van (tijdelijke) overbelasting gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. In de meeste gevallen is de hoge rugklacht geleidelijk ontstaan en na verloop van tijd wordt de pijn steeds erger. Bij langdurige rugklachten wordt aangeraden om samen met een (manuele) fysiotherapeut de oorzaak van uw klachten in kaart te brengen.

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Een manueel therapeut heeft extra kennis van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. De technieken omvatten onder andere mobilisaties, manipulaties van de gewrichten, oscillaties en meer. Manuele fysiotherapie staat ook wel bekend om het ‘kraken’. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Nekklachten

Pijn in de nek komt veel voor en is meestal afkomstig uit de bewegende delen van de nek: de spieren, de banden en de kleine gewrichten. Een acute aanval van nekpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het is goed om uzelf dan te bedenken dat dit meestal niet wordt veroorzaakt door een ernstige aandoening.

Nekpijn is vaak een zeurende pijn die u voelt aan één of beide kanten van uw nek of bovenop uw schouders. De pijn kan plotseling opkomen, bijvoorbeeld na een aanrijding, of geleidelijk ontstaan. Soms kunt u uw hoofd minder goed draaien; omkijken tijdens het autorijden is dan bijvoorbeeld lastig. Vanuit de nek kunt u ook last hebben hoofdpijn, uitstralende pijn naar de armen en tintelingen in uw hand of vingers. Soms heeft u minder kracht in uw hand en kunt u de beweging van uw arm niet meer goed sturen.

Bij nekklachten kunt u een fysiotherapeut zien als uw persoonlijke begeleider. De behandeling is vooral gericht op het geven van informatie en advies, het aanleren van oefeningen en het mobiliseren (in beweging brengen) van de nek. Zo kan uw fysiotherapeut u helpen om snel van uw klachten af te komen en ervoor te zorgen dat u niet opnieuw last krijgt van uw nek.

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Een manueel therapeut heeft extra kennis van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. De technieken omvatten onder andere mobilisaties, manipulaties van de gewrichten, oscillaties en meer. Manuele fysiotherapie staat ook wel bekend om het ‘kraken’. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.